Het reinigen van zonnepanelen

Waarom is het zo belangrijk om te reinigen?

Ik ben Roel Zoer, eigenaar van Cleanprofit. Specialist in het reinigen van zonnepanelen.

Ik heb zelf zonnepanelen op het dak van mijn huis. Na verloop van tijd had ik het gevoel dat de stroomopbrengst van de zonnepanelen ging teruglopen. Technisch was de installatie in orde. Navraag leerde mij dat meerdere mensen hetzelfde hadden geconstateerd.

Uit eigen onderzoek, navraag bij leveranciers van zonnepanelen en onderzoeken uitgevoerd door gerenommeerde instanties als TNO Nederland, TÜV Duitsland en een technische hogeschool in Zwitserland blijkt, dat de stroomopbrengst door vuil op de zonnepanelen tot 25% per jaar kan teruglopen. Terwijl mij werd verteld dat zonnepanelen zelfreinigend zouden zijn.

Ik heb mij op de Duitse markt gericht, omdat ze daar al jaren voorlopen op het gebied van zonne-energie, het plaatsen van zonnepanelen en het onderhoud daarvan. Hieruit blijkt dat, om het maximale rendement te halen en te houden, het van belang dat zonnepanelen gereinigd worden. Het reinigen van zonnepanelen is vakwerk. Dit kan je het best laten uitvoeren door een vakman.

Naast het gevaar om van het dak te vallen is de kans zeer groot dat de zonnepanelen blijvend schade overhouden door ondeskundig schoonmaken. Met als gevolg een verdere verlaging van het rendement van de stroomopbrengst.

Uw zonnepanelen worden op een deskundige wijze met professionele apparatuur, zonder krassen achter te laten, gereinigd. Ik sta voor professionaliteit – deskundigheid – eerlijkheid – betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Vuil beïnvloedt de goede werking en levensduur!

Zonnepanelen zijn van zichzelf onvoldoende zelfreinigend. Vuile zonnepanelen verlagen het rendement met wel 25% EN verkort ook de levensduur van uw zonnepanelen. Dit kost u veel geld en u bespaart veel minder op energie. Op de homepagina kunt u zien hoeveel dit scheelt.

Bronnen van bevuiling zijn:

zure regen – fijnstof – roet/metalen - vogelpoep – pollen – ammoniak – mos.

Hot-spots:

Een van de problemen door vervuiling zijn de zogenaamde “hot-spots”. Deze worden veroorzaakt door een plaatselijke verhitting van cellen in de zonnepanelen door de afzetting van bladeren, mos, zand of vogelpoep op de zonnepanelen.

Hierdoor kunnen de cellen geen stroom opwekken en gaan ze zich gedragen als een weerstand. Dit veroorzaakt oververhitting en kan blijvende schade veroorzaken aan de werking van de zonnepanelen. Door onze deskundigheid en het gebruik van professionele apparatuur zorg ik ervoor dat u het maximale rendement blijft halen uit uw zonnepanelen. Dit is goed voor uw portemonnee en het milieu.

Osmosewater

“Puur water“, volledig vrij van zouten en mineralen en kalk en is hierdoor neutraal. Kalk en andere mineralen laten vlekken en strepen achter op de panelen. Kalk kan zelfs in het glas inbranden! Osmosewater heeft een zeer grote reinigende werking en lost zonder chemisch toevoegingen en andere schoonmaakmiddelen vele soorten vuil gemakkelijk op. Het is veilig voor de kit waarmee de zonnepanelen zijn afgedicht.

Ik gebruik veel spoelwater zonder schoonmaakmiddel en een lage waterdruk tijdens het reinigen, om beschadiging, zoals krassen en lekkage te voorkomen. Krassen breken de lichtinval op de zonnecellen. Deze krassen, hoe klein ook, hebben een negatief effect op de energie opbrengst en kosten u dus geld. Ik gebruik roterende borstels specifiek ontworpen voor het reinigen van zonnepanelen. In tegenstelling tot een gewone borstel wordt het schuurpapiereffect zo voorkomen. Geen situatie is het zelfde.

Er zijn een aantal zaken die meespelen bij de mate van vervuiling:

  • - locatie en steilheid van het dak.
  • - hoe vlakker het dak, hoe meer vervuiling.
  • - omgeving en vervuilingsgraad.
  • - de aard van de vervuiling van uw zonnepanelen.
  • - activiteit van uw bedrijf.

Schoonmaakadvies Minimaal 1 tot 2 x per jaar!